Endüstriyel Un

İsveç Naneli Ekmeği

Malzemeler

-( 1 Cup/Ölçü Kabı: 240 ml. hacminde bardak ölçüsüne karşılıktır. Ekmeklik un olarak elenmiş un karşılığı yaklaşık 125 gr. dır.
-1 TBSP/Büyük Kaşık; 15 ml. ölçüye karşılıktır.
-1 tsp/Küçük Kaşık; 5 ml. ölçüye karşılıktır.)
-160 ml Ilık Su.
-2 Büyük Kaşık Tereyağ (eritilmiş).
-2/3 Ölçü Kabı Labne Peyniri.
-1 Adet Yumurta (İri, Çırpılmış).
-1 Küçük Kaşık Deniz Tuzu/Tuz.
-3 tam 3/4 Ölçü Kabı Ekmeklik Un (Sinangil Un).
-1.5 Küçük Kaşık İnstant Maya (Yuva).
-Sinyal sesinden sonra eklenecek:
-2 Büyük Kaşık Taze Nane (ince doğranmış).
-1 Adet İri Soğan (İri Doğranmış)
-Teknik: Tava Ekmeği tekniği uygulanacaktır.
-Yapılışı

-Temel tekniklerde Tava Ekmeği yapımında anlatıldığı sıraya uygun bir yöntem izlenir. Buna göre:

1-Malzemeler su hariç mikser kabına konulur. Yoğurma başladığında yavaş yavaş su ilave edilir. Hamur, 8 dakika boyunca mikserde yoğrulur. Üzerine Taze Nane ve Kuru Soğan ilave edilerek 3-4 dk daha yoğrulur. Uygun kıvam alan hamur, Zeytinyağı ile hafifçe yağlanmış kabartma kabına alınarak üzeri duş bonesi ile örtülür.

2-EYM’nda yoğurmak için de; malzemeler yukarıdaki sıraya uygun şekilde konularak hamur programında yoğurma bitinceye bitinceye kadar çalıştırılır. Sinyal sesinden sonra Taze Nane ve Kuru Soğan ilave edilir. Yoğrulması biten hamur dışarı alınarak zeytinyağı ile hafifçe yağlanmış kabartma kabına alınarak üzeri duş bonesi ile örtülür.

3-Elde ise "Temel Teknikler/Görüntülü kayıtlar/Hamur Yoğurma Tekniği"ne uygun olarak yoğrulmalıdır. Tuz, ilk 5 dk.lık yoğurmanın sonunda 5 dk. bekledikten sonra ilave edilmeli, arkasından hamur elastik ve plastik bir kıvam alana kadar yaklaşık 15-20 dk. boyunca yoğrulmalıdır.

4-Hamur, Zeytinyağıyla yağlanmış kabartma kabında üzeri duş bonesi ile kapatılmış halde hacmi iki kat olana kadar beklenir. Bu süre malzeme ve oda sıcaklığına bağlı olarak 60 -90 dk arasında değişmektedir.

5-İlk kabarmasını tamamlamış ve iki katına ulaşmış olan hamur,hafifçe unlanmış silikon mat ya da çalışma tezgahı üzerine alınır. 10 dk boyunca dinlenmeye bırakılır. Hamur, öncelikle ekmek tavası boyunda olacak şekilde dikdörtgen biçiminde dikkatlice açılır. Hamur, kenarlardan itibaren içe doğru zarf usulü dikkatlice katlanır, ek yerleri dikkatlice birleştirilir ve ters çevrilerek pürüzsüz kısmı üste gelecek şekilde içi hafifçe yağlanmış uygun ekmek tavasına yerleştirilir. Üstü amerikan bezi/pamuklu bez ile kapatılarak ikinci kabarmasına bırakılır.

6-İkinci kabarmada hamurun 2 katına ulaşması ya da tavayı doldurması 60-90 dakikayı bulmaktadır. Bu arada kabarmanın bitmesine 20-25 dk. kala fırın 180 santigrat dereceye ayarlanarak ısıtılır, ızgara rafı en alt kata yerleştirilir. Fırın yeterince ısındıktan ve hamur kabarmasını tamamladıktan sonra ekmek tavası fırına verilir.

7-Tava fırına verilmeden önce; fırının kapağı açılıp su püskürteci ile 15-20 kez fırın kenarlarına su püskürtülerek yeterli nem sağlanır. Tava, en alt rafa yerleştirilmiş ızgara üzerine ortaya gelecek şekilde yerleştirilir. 180 santigrat derecede 45-50 dk boyunca pişirilir.

8-Tava fırından dikkatlice çıkarıldıktan sonra, ters çevrilerek ekmek dışarı alınır ve altına vurularak kontrol edilir. Tok bir ses duyuluyor ise pişmiş demektir. Aksi takdirde tekrar tavasına konularak kısa bir süre için yeniden fırına verilir.

9-Dışarı alınan ekmek tavasından çıkarılarak ızgara üzerinde pamuklu beze sarılı halde soğutulur.